La capta

Les tradicions giren en cicles previsibles. Abans d’acomiadar l’agost, s’obre pas l’avantsala de “la més típica”. Festa en honor d’en “Feliç”, un sant acostumat a conviure durant tot l’any amb la gent del poble.

Des de primerenc, després dels tres coets d’inici, els carrers de Vilafranca s’omplen de renou i són presos per organitzadors, administradors, diversos col•laboradors i força quitxalla que els recorren distribuïts en grups. També hi ha músics que, a toc de gralla i tamborí, anuncien als veïns la imminent arribada de la comitiva que els segueix, emulant la imatge d’una processó de formigues en la soca d’un arbre.

És així com la Vilafranca d’avui es solapa amb la d’abans… La que feia la capta en espècies a les eres dels afores del poble, segons em van explicar, o la que la feia amb tartanes, que al dia d’avui han estat substituïdes per furgonetes.

Un any més aconseguiran captar quelcom més que diners. Crearan expectació, dibuixaran somriures i atrauran l’interès, feina gens fàcil, menys encara quan s’ha d’acontentar a grups nombrosos i multiculturals. Els ajudarà l’estampa del sant, el programa de la festa, el regal i les samarretes.

14 respostes a “La capta

  1. No coneixes la FM de Vilafranca? Avui, amb la capta, podem dir que se n’ha obert la porta. El tret de sortida serà el 29 d’agost, al migdia i s’allarga la disbauxa fins al 3 de setembre. El que més m’impressiona són els silencis que es produiran a la Plaça de la Vila el 30 d’agost, diada de S. Fèlix, quan aquesta estigui plena a bessar i comenci a sonar la gralla tot ajudant a l’execució dels castells de les diverses colles que hi actuaran. Llavors segur que també hi hauran llàgrimes de felicitat.
   Una abraçada, maca!

  1. Saps? Aquest màrtir rmà només roman a l’ésgléssia els dies de la festa. La resta de l’any la passa en la casa dels administradors. Es munten trobades cada vegada que canvia de casa i el sant les presideix. Qualsevol persona pot anar a pregar-li, sigui a la casa que sigui.
   A mi també m’agrada, el so de la gralla. Fins i tot aguanto els assaigs a casa…I mira que peta ben fort! La meva filla va formar part d’un grup de grallers. ^0^

 1. Ja han passat pel teu barri, Pilar? Per la Barceloneta encara no; i no sé si hi serem, perquè s’està morint el sogre de la meva filla i anem de bòlit amb els néts. Possiblement enllaçarem la missa de difunts del dilluns amb el cant dels Goigs. Així és la vida, i cal respectar els seus designis.
  Una forta abraçada!

  1. Vida i mort, festa i vetlla…Les dues cares de la vida. Em sap molt de greu el dol que viureu aquests dies.
   Sí, Montse. El meu barri és dels primers per on es belluguen. Cal Porcà és un dels llocs on fan un refrigeri per tota la gent que col-labora en la capta i està dos carrers més enllà del meu.
   T’abraço ben fort, preciosa. Si aneu a la plaça el 30, ens hi veurem…O no. ^0^

 2. Bona Festa Pilar, tradicions com aquesta s´haurien d´escampar en comptes d´anar morint. Veig que a Vilafranca ho teniu molt clar, a seguir doncs!

  Dissabte també estic de Festa Major grossa, no sé si em podré menjar tots els actes en un sol dia, però ja me l´espero!..

  1. Gràcies, maca! Espero i desitjo que hagis tingut una bona festa. La “meva” encara no s’ha acabat; ho farà el diumenge.
   Disculpa el retard en la resposta. ^0^

 3. Ja veig que esteu de Festa Major i la vostra és de les que tenen més nomenada, segurament pels castells…A mi m’encanta que es respectin les tradicions, Si ho he entès bé, la “capta ” consisteix en recollir coses i després repartir-les a qui ho necessiti?
  Això d’en “Feliç” suposo que és una llicència adient a la tradició,oi?
  Molt bona Festa, tot i que avui amb el regal de la pluja (feia tanta falta)no se pas com us ho fareu. També ha estat casualitat…
  Petons.

  1. Potser sí que els castells la fan molt mediàtica, però ni ha un munt d’actes que paga la pena viure.
   La capta consisteix, actualment, a recaudar diners per pagar la festa.
   Sí, és una llicència que m’he pres amb el sant per fer-lo una mica més “meu”.
   En Feliç (Sant Fèlix), en sap molt de controlar la pluja. Hem tingut unes diades perfectes, ja que la pluja ha caigut en moments idonis.
   Gràcies!!!

T'escolto...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s